
Een relationeel-ethische blik op auti-communicatie: wat leerkrachten kunnen leren


Auti-communicatie is een term die steeds meer bekendheid krijgt, vooral in de context van onderwijs en zorg voor kinderen met autisme. Maar wat gebeurt er precies op relationeel-ethisch vlak wanneer een leerkracht auti-communicatie gebruikt in de interactie met een kind met autisme? Bertine Boogaard heeft dit onderwerp grondig onderzocht in haar masterthesis, getiteld:
“Een relationeel-ethische blik op auti-communicatie.”
De kern van het onderzoek
Om deze vraag te beantwoorden, heeft Bertine Boogaard literatuuronderzoek gedaan naar auti-communicatie en relationele ethiek. Daarnaast zijn er acht video-opnames gemaakt van leraren die werkzaam zijn in het (speciaal) basisonderwijs in hun contact met een kind met autisme tussen de vier en zes jaar oud. Ten slotte zijn er twee diepte-interviews gehouden met experts op dit gebied.
Belangrijke bevindingen
Het onderzoek toont aan dat wanneer een leraar auti-communicatie gebruikt, er een beginnende dialoog, zelfvalidatie, verbinding en vertrouwen ontstaan in het kind. Relationele ethiek kan auti-communicatie verrijken door interventies die auti-communicatie gebruiken op een contextuele manier te ondertitelen en door op een circulair verbindende manier te communiceren.
Het effect van lichamelijke aanraking
Een opvallend resultaat in het onderzoek is het thema ‘lichamelijke aanraking’. Wanneer de leerkracht het kind onverwachts zacht aanraakt, terwijl er een basis van vertrouwen is, kunnen deze aanrakingen het proces van verbinding tussen hen verdiepen.
De betekenis voor de praktijk
Dit onderzoek is niet alleen academisch relevant, maar heeft ook praktische implicaties. Het betrekken van ouders bij de zorg voor hun kind kan de verbinding vergroten en het groeipotentieel van het kind vergroten. Het biedt leerkrachten, docenten en hulpverleners concrete handvatten om de communicatie en interactie met kinderen met autisme te verbeteren.
Conclusie
De masterthesis van Bertine Boogaard werpt een nieuw licht op de complexe interacties tussen leerkrachten en kinderen met autisme. Het toont aan dat een relationeel-ethische benadering niet alleen mogelijk is maar ook zeer waardevol kan zijn in het creëren van een meer inclusieve en empathische onderwijsomgeving.
Voor wie meer wil weten over dit fascinerende onderwerp, is de volledige masterthesis beschikbaar voor verdere verdieping.