
Hoogbegaafdheid, meer dan IQ?!


Voor de P-hbo Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie heeft Bertine Boogaard onderzoek gedaan naar de manier waarop ambulant begeleiders binnen het onderwijs intern begeleiders en leerkrachten kunnen coachen in de begeleidingsgesprekken over een hoogbegaafd kind.
Doel van het onderzoek
In dit onderzoek heeft Bertine Boogaard een antwoord gezocht op de vraag, hoe ambulant begeleiders binnen het onderwijs intern begeleiders en leerkrachten op een passende manier kunnen coachen in de begeleidingsgesprekken voor een kind tussen vier en twaalf jaar binnen een arrangement hoogbegaafdheid en gedrag, met als doel de bevordering van de algehele ontwikkeling van het kind.
Onderzoeksvraag
Hoe kunnen ambulant begeleiders binnen het onderwijs intern begeleiders en leerkrachten coachen in de begeleidingsgesprekken voor een kind tussen vier en twaalf jaar binnen een arrangement hoogbegaafdheid en gedrag, met als doel de bevordering van de algehele ontwikkeling van het kind?
Therapeutische Interventies
Ambulant begeleiders kunnen verschillende interventies inzetten om leerkrachten te helpen om een hoogbegaafd kind tot ontwikkeling te brengen: het overdragen van kennis over zowel het cognitieve als het zijns-luik, het doortoetsen voorafgaand aan nieuwe leerstof, het belang van omgang met peers en het regelmatig aangaan van kindgesprekken.
Conclusie en Verder Lezen
In dit onderzoek is gebleken dat er verbinding en vertrouwen ontstaat tussen een hoogbegaafd kind en een volwassene, wanneer er zowel tegemoet gekomen wordt aan de cognitieve behoeften van het kind als aan de zijns-behoeften van het kind. Het kind kan zich dan pas ontwikkelen als er naast zorg rondom autonomie en competentie ook aandacht is voor relatie. Daarin is het van groot belang dat de eigenheid van het kind gezien en erkend wordt.
Wanneer u meer wilt weten over dit onderwerp kunt u het volledige onderzoek lezen, dat als PDF is bijgevoegd.